Amsterdam, 21 oktober 2022 – In het derde kwartaal van 2022 werd er voor €480 miljoen aan durfkapitaal opgehaald door Nederlandse startups en scale-ups, tegenover €1,5 miljard in het derde kwartaal van 2021. Het aantal deals is met 99 iets hoger dit jaar ten opzichte van hetzelfde kwartaal vorig jaar, maar het aantal deals groter dan 100 miljoen, die van vorig jaar een recordjaar maakten, is nu beduidend lager, wat het grote verschil verklaart.

Er werd door investeerders meer in de vroege fase (<€ 10 miljoen) geïnvesteerd en minder daarboven. Opvallend is vooral dat de laatste categorie van grotere investeringen bijna allemaal in klimaatstartups terecht kwamen. Dit blijkt uit het Quarterly Startup Report, een driemaandelijkse data-analyse van Dealroom.co, Golden Egg Check, KPMG, de Regionale Ontwikkelingsmaatschappijen (ROM’s), Nederlandse Vereniging van Participatiemaatschappijen (NVP), Dutch Startup Association (dSa) en Techleap.

Klimaat investeringen voeren de boventoon

Bijna alle investeringsrondes met bedragen boven de € 10 miljoen waren bestemd voor klimaatstartups, ofwel Climate Tech. Het betreft Lightyear (solar-auto) €81 miljoen, Greener Power Solutions (mobiele batterijen) €45 miljoen, Elestor (batterijen) €30 miljoen, Sympower (software voor elektriciteitsnetwerk) €22 miljoen, LEAP24 (snellaadnetwerk) €15 miljoen, Thorizon (kernenergie) €12,5 miljoen, Chaincraft (circular chemical production) €11 miljoen, Gradyent (software voor efficiënte stadsverwarming) €10 miljoen, Strohm (waterstof pijplijn) €10 miljoen. De enige investering boven de €10 miljoen in een andere sector dan Climate Tech was in Xeltis (health tech).

Tot nu toe geeft 2022 dit beeld te zien ten opzichte van 2021:

Investeringen 2022 in vergelijking tot 2022

Voor het eerst in jaren lijkt er een voorzichtige ommekeer te zien in de vroege fase investeringen; in de eerste drie kwartalen van 2022 werden maar liefst 107 deals van minder dan €1 miljoen gedaan, ten opzichte van 70 in heel 2021. Grotere deals blijven achter; in heel 2021 waren er 53 deals in de €10-50 miljoen categorie en tot nu toe zijn dat er 29 in 2022. In de €100 miljoen+ categorie is het verschil nog iets groter; over geheel 2021 waren dat er tien ten opzichte van de drie investeringsrondes die dit jaar tot en met het derde kwartaal werden aangetrokken door Backbase, Leyden Labs en Pyramid Analytics.

Venture capital

Positief is ook dat er nog veel kapitaal in de markt aanwezig is. De afgelopen jaren hebben
veel venture capital firma’s nieuwe fondsen opgezet waaruit zij de komende jaren gaan
investeren. Er zijn recent nieuwe Nederlandse fondsen bijgekomen, waaronder van Endeit Capital (€303 miljoen), SHIFT Invest (€110 miljoen) en Shamrock Ventures (€10 miljoen),
allen gefocust op fases binnen de investeringen waar uitdagingen liggen. Ook in het
afgelopen kwartaal zijn er nieuwe fondsen van start gegaan, een voorbeeld hiervan is
Newion, dat onlangs haar vierde fonds van €130 miljoen heeft aangekondigd.

Ommekeer

“De ommekeer in vroege fase investeringen zijn een goede ontwikkeling voor het stevig groeiend aantal startups. Daarnaast is het zeer bemoedigend dat juist klimaatstartups de grote investeringen ophalen. Het onderschrijft maar weer dat de nodige innovatie, voor de huidige crises en uitdagingen waar we voor staan, van dit soort bedrijven zal komen”, zegt Lucien Burm van de Dutch Startup Association.

Bemoedigend

“Investeren in tech is investeren in de toekomst van Nederland. Het zijn deze bedrijven die de
nieuwe oplossingen voor de grote maatschappelijke transities op het gebied van klimaat, zorg en de circulaire economie bedenken. Ze zijn onmisbaar voor het verdienvermogen van ons land en hun maatschappelijke belang wordt de komende jaren alleen maar groter. Het is dan ook bemoedigend dat investeerders mee bewegen en zich nu vooral op deze duurzame ondernemingen lijken te gaan richten ”, constateert Maurice van Tilburg, Managing Director van Techleap.nl.

Het volledige rapport vind je hier

© techleap All Rights Reserved