Nederlandse startups zijn goed voor meer dan 109.000 banen in Nederland, waarvan 25.000 gecreëerd zijn in de afgelopen drie jaar. Uit een nieuw rapport van Dealroom.co, Techleap en CBRE blijkt dat startups dé groeimotor in Nederland zijn. Startups zijn goed voor een hogere banengroei dan welke individuele sector ook, en hebben tijdens Covid-19 een sterke veerkracht getoond.

Covid-19 heeft een impact gehad op banen in alle sectoren, maar startups hebben de meeste veerkracht getoond. Hoewel veel sectoren het aannemen van nieuw personeel hebben gestaakt of het personeelsbestand hebben geslonken in 2020, groeien startup-banen nog steeds, met een stijging van 4% op jaarbasis in het tweede kwartaal van 2020, meer dan in elke afzonderlijke sector. Hoewel startups in theorie risicovoller zijn, laat dit onderzoek zien dat ze samen zorgen voor een stabiele banenmotor, jaar op jaar, zelfs tijdens een ongekende crisis. In de afgelopen drie jaar hebben startups meer dan 25.000 nieuwe banen gecreëerd.

Kracht in de diepte – gedecentraliseerde banen op basis van bedrijfsgrootte en locatie

Terwijl startups met een waardering boven de $1 miljard veel aandacht krijgen, zijn startup-banen gelijkmatig verdeeld over grote, middelgrote en kleine startups. De top-10 startende werkgevers zijn goed voor 77% van de ecosysteem waarde, maar slechts 14% van de banen. In de afgelopen 3 jaar is 57% van de startup-banen gecreëerd door bedrijven opgericht sinds 2015. Hoewel Amsterdam de leiding neemt, zijn startup-banen verspreid over het hele land – 60% van de startup banen bevindt zich buiten Noord-Holland, wat zorgt voor een groeiend aantal banen met hoge productiviteit in elke provincie.

Sectorspecialisatie

Als we kijken naar de verdeling van de startups over provincies en per sector, komen duidelijke opkomende trends voor provinciale sectorspecialisatie naar voren. Bijvoorbeeld het aantal foodtech-startups dat toemeent in de omgeving van’s werelds meest toonaangevende Food Science-onderzoekscentra: Wageningen Universiteit in Gelderland. Den Haag, staat wereldwijd synoniem voor de juridische sector, en levert bovengemiddeld veel impact-, juridische en beveiliging-startups. En de thuisbasis van Nederlandse halfgeleiders is Brainport, Eindhoven. Samen vormen de Nederlandse provincies een complementair gediversifieerd tech-ecosysteem.

Investeringen stimuleren groei – een kans om te versnellen

Startups en scale-ups met investeringssteun nemen in grotere mate en sneller mensen aan dan niet-gefinancierde startups. Startups die venture capital hebben opgehaald, groeien 3x sneller. Meer venture capital investeringen versnellen de banengroei. Nederlandse startups halen gemiddeld minder venture capital op dan startups uit Duitsland of het Verenigd Koninkrijk.

© techleap All Rights Reserved