70% van alle organisaties houdt de etniciteit van haar werknemers niet bij – Slechts 36% van de leidinggevenden heeft D&I doelstellingen in hun prestatie-indicatoren

Nederlandse digitale ondernemingen lopen het maken van impact op diversiteit en inclusie (D&I) mis, onder andere door een gebrek aan maatregelen om hun aanbod aan vaardigheden en trainingen te vergroten om D&I in technische rollen te verbeteren. Slechts 44% van de onderzochte organisaties zijn van plan dit aanbod uit te breiden, een nog lager percentage  (36%) van de leidinggevenden heeft D&I doelstellingen in hun prestatie-indicatoren, terwijl 70% de etniciteit van haar werknemers helemaal niet bijhoudt. Dit blijkt uit een rapport van Diversity Hero, in samenwerking met de NLdigital Taskforce Diversiteit & Inclusie en Techleap.nl, ondersteund door Booking.com en het Ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Het D&I in Digital rapport 2022 is het eerste in-company diversiteit en inclusie data rapport ooit in de Nederlandse digitale sector.

Onderzoek toont aan dat diversiteit en inclusie leidt tot groei. Hoewel er een toenemend bewustzijn is van het belang van D&I voor bedrijven, investeerders, overheden en andere stakeholders binnen het Nederlandse tech-ecosysteem, lijken veel bedrijven hier geen actie op te ondernemen. Niet alleen de statistieken kunnen aanzienlijk worden verbeterd, de overgrote meerderheid van de digitale bedrijven houdt de impact van D&I helemaal niet bij, terwijl ze er baat bij zouden hebben dit te meten en te herkennen om daadwerkelijk diverser en inclusiever te worden.

Het eerste jaarlijkse Nederlandse Diversiteit en Inclusie in Digital rapport, dat vandaag is gelanceerd, bevat de resultaten van de D&I in digital benchmark. Hieraan deden 40 bedrijven mee, die samen bijna 30.000 werknemers vertegenwoordigen werkzaam in de Nederlandse digitale industrie. Het doel van het rapport is om de kracht van data te benutten om organisaties te helpen diverser en inclusiever te worden. De volgende stap is het versnellen van de benchmark in Nederland en het opschalen van het initiatief in heel Europa.

Gillian Tans, oprichter van Diversity Hero: “We spreken het Nederlandse digitale en technische ecosysteem als geheel aan om verandering te stimuleren en organisaties te ondersteunen om de deelname van ondervertegenwoordigde groepen op te nemen en te maximaliseren. De resultaten van de eerste jaarlijkse benchmark laten zien dat het tijd is om dit snel verder op te voeren.”

© techleap All Rights Reserved